Osteoporoza i njezin značaj u Osječko-baranjskoj županiji (Osteoporosis and its significance in the Osijek-baranya county)

J Milas, M Miškulin, I Valek, Z Volner

Sažetak


Unos kalcija u tijelo u dovoljnim količinama samo je jedan od čimbenika potrebnih kako za sprečavanje tako i za liječenje osteoporoze. Zapravo, nije potrebno raspravljati o tome koliko je dovoljno dnevno unositi kalcija, već je važnije znati je li trenutni unos kalcija u tijelo manji nego što treba biti. Osim kalcija, za sprečavanje osteoporoze u tijelo je potrebno unositi još i vitamin D i bjelančevine. Potrebna je i fizička aktivnost, bez obzira u kojemu obliku ona bila. Svake se godine na raznim kongresima i simpozijima obnavljaju spoznaje o osteoporozi i ulozi kalcija u sprečavanju razvoja osteoporoze. Zbog praktične važnosti misli se da bi dnevni unos kalcija trebao biti 1200 mg/dnevno za osobe u dobi do 50 godina, a 1200 – 1500 mg/dnevno za osobe starije od 50 godina. U Osječko-baranjskoj županiji prosječna stopa osteoporoze (na 1000 stanovnika) je 7,4 za dob do 64 godine starosti, te 29,2 za starije od 64 godine.

Ključne riječi


osteoporoza, dnevni unos kalcija, paratireoidni hormon, pregradnja kosti

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja