Učestalost prekomjerne tjelesne težine i prehrambene navike učenika u dvije osnovne škole Osječko-baranjske županije (Frequency of the overweight and nutritional habits of students in two elementary schools in Osijek-baranja county)

M Kartšić

Sažetak


Prekomjerna tjelesna težina i pretilost znače prekomjerno nakupljanje masnoga tkiva koje nastaje zbog neravnoteže između unosa i potrošnje energije. Djeca s indeksom tjelesne mase (ITM) između 85. i 95. centile imaju prekomjernu tjelesnu težinu. Cilj ispitivanja je bio utvrditi incidenciju prekomjerne tjelesne težine (PTT) u učenika osnovnih škola, postoje li razlike u tjelesnoj uhranjenosti djece u gradskoj i seoskoj osnovnoj školi i postoje li razlike u prehrambenim navikama učenika OŠ Franje Krežme i OŠ Ernestinovo, učestalost korištenja školskih kuhinja i zadovoljstvo hranom iz školske kuhinje te učestalost bavljenja tjelesnom aktivnošću djece u osnovnoj školi. Na temelju provedenoga ispitivanja moguće je zaključiti kako je u gradskoj školi veći broj učenika s PTT, a dječaka više od djevojčica. Učenici gradske škole jedu više povrća, dok učenici seoske škole češće jedu prženi krumpir, brzu hranu i slastice. Više je učenika u seoskoj školi koji se hrane u školskoj kuhinji. Podjednak je broj učenika seoske i gradske škole nezadovoljan hranom iz školske kuhinje. Veliki se broj učenika gradske i seoske škole tjelesnom aktivnošću bavi svaki dan što pokazuje kako ne slijedimo negativni trend u svijetu u svemu.

Ključne riječi


pretilost, školska djeca, prehrambene navike školske djece

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja