Akademski mazohizam - Kako je studentima medicine oduzeto dostojanstvo koje liječnici tako zdušno traže za sebe (Academic masochism - How medical students lost the dignty which doctors claim eagerly )

Karmen Lončarek

Sažetak


Nedavno su se desila tri događaja koja su bacila neobično jasno svjetlo na društveni položaj i stanje liječničke struke u nas: Petrova trudionica, medijski bučno popraćena akcija prikupljanja donacija za obnavljanje dijela Petrove bolnice u Zagrebu; Simpozij o dignitetu bolničkih liječnika u organizaciji Hrvatske liječničke komore; najava ukidanja prijemnih ispita na svim našim medicinskim fakultetima, te primanje studenata na osnovu uspjeha u srednjoj školi.

Već nekoliko godina zanimanje za studij medicine je sve manje, a među upisanima je sve manje najboljih učenika. Također, među upisanima je sve više djevojaka, a feminizacija struke je precizan pokazatelj smanjivanja privlačnosti i društvenog ugleda te struke. Opće je mišljenje da je razlog gubljenju interesa za studij medicine prvenstveno u tome što je učenje struke dugotrajno (šest godina studija, godina dana stažiranja, četiri do šest godina specijalizacije), a društveni ugled liječnika sve manji. Međutim, ne radi se samo o dugotrajnosti učenja struke, već i o nečemu što liječnici zahtijevaju za sebe, a previđaju da isto to valja priznati studentima.

Prije nego nastavimo s ovim razmatranjem, pozabavimo se dvama izrazima koji su se toliko uvriježili da gotovo nitko ne primjećuje da tu nešto ne zvuči kako treba. Prvi izraz tiče se studenata, a drugi liječnika.

Prvo o studentima. Ogromna većina naših studenata, upitana o svom statusu, odgovara ovako: "Idem na fakultet." Slično, učenici kažu: "Idem u školu." Student medicine reći će: "Idem na medicinu." Ovdje ćemo, dragi čitaoče, malo zastati, da stigneš razmisliti što ne valja s tim izrazom.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja