Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj danas - Rad, politika zapošljavanja i vitalnosti naroda (State of human rights in Croatia today - Work, employment and population vitality policies)

Petar Gotovac, Mijo Nikić

Sažetak


Svim ljudina prirodno pripadaju jednaka (ista, napose temeljna) prava uz koja su, naravno, vezane i odgovarajuće dužnosti. Tako je kad je stanje odnosa u zajednici idealno. Problem je, međutim, s ljudskim pravima svakodnevan u praksi (u primjeni prava).
Mnogo je klasifikacija ljudskih prava. Ovdje kao najprikladniju uzimam podjelu prava koja polazi od temelja prava koja su u dostojanstvu osobe. Dakle, one podjele koja predstavlja konkretizaciju teme o naravnom pravu čovjeka. Sukladno tom stavu razlikujemo: tzv. egzistencijalna prava, osobna prava, i tzv. prava samoizražavanja. Brojna prava, naravno, nisu iste vrijednosti. Neka su temeljna, neka su bitna prava, a ostalo su postulati. U osvrtu se dotiče jedno temeljno pravo (pravo na život), i jedno bitno pravo (pravo na rad). Oba su presudno važna za vitalnost narda.
Rad je, u tom smislu dar, dužnost i potreba čovjeka. Rad je i zahtjev ljubavi prema bližnjem, osobito prema vlastitoj obitelji, kao i odgovornost prema vlastitom narodu, a poštovanje prava na rad pojedinca temelj je mira u zajednici.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja