Neonatalni probir u rodilištu Opće bolnice Virovitica (Neonatal screening at Virovitica General Hospital maternity ward)

Jadranko Šegregur, Kornelija Koši-Šantić, Ivica Žerjal

Sažetak


Cilj: Prikazati obuhvatnost probira novorođenčadi na fenilketonuriju, konatalnu hipotireozu, urođeno oštećenje sluha i razvojni poremećaj zgloba kuka kao bolesti, te ukazati na njegovu uspješnost i potrebu. Metode: Probir novorođenčadi prije otpusta kući na fenilketonuriju i konatalnu hipotireozu provodi se od 1985. godine metodom analize kapi krvi na filtar papiru, na oštećenje sluha od 2003. godine metodom automatskog ispitivanja otoakustičke emisije (A-OAE), a od 2000. godine ultrazvučni pregledi kukova tehnikom po Grafu u rodilištu Opće bolnice Virovitica. Rezultati: U petogodišnjem razdoblju 2003.-2007. godine bilo je 3977 poroda i 4011 živorođene novorođenčadi. Probirom na fenilketonuriju i konatalnu hipotirteozu obuhvaćeno ih je 98,0% i otkriveno samo dvoje bolesne novorođenčadi. Metodom A-OAE pregledano je 97,7% i otkriveno 17 (0,43%) novorođenčadi s oštećenjem sluha. Ultrazvučni pregled kukova učinjen je u 80,55% novorođenčadi i dojenčadi i kod 7,01% pronađen je razvojni poremećaj zgloba kuka. Zaključak: Sveobuhvatnim probirom novorođenčadi na fenilketonuriju, konatalnu hipotireozu, oštećenje sluha i prirođeno iščašenje kuka rano otkrivamo bolesnu novorođenčad, omogućujemo pravovremeno i najpovoljnije liječenje, te smanjenje njihove smrtnosti, morbiditeta i invalidnosti.

Ključne riječi


novorođenački probir, fenilketonurija, konatalna hipotireoza, oštećenje sluha, prirođeno iščašenje kuka

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja