Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije vezane uz cijepljenje (WHO statements regarding immunization)

Bernard Kaić, Milka Brzović

Sažetak


Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavljuje smjernice (guidelines, policy statements, position papers) vezane uz razne aspekte cijepljenja, sa svrhom obrazovanja opće javnosti i zdravstvenih djelatnika, te osiguranja minimalne razine kvalitete rada u svim državama članicama.
Na zemljama članicama je zadatak da se upoznaju sa smjernicama i prihvate one smjernice koje su u njihovim uvjetima prikladne. Obveze prihvaćanja smjernica nema, ali se očekuje da svi relevantni čimbenici u provedbi cijepljenja s njima budu upoznati i na temelju obaviještenosti odluče što  će od predloženih smjernica prihvatiti, a što (uz valjane argumente) neće.

Ovdje želimo ukratko prikazati nekoliko temeljnih smjernica SZO vezanih uz sigurnost primjene cjepiva, na koje se nedovoljno obraća pažnja, uz komentar o tome što smatramo potrebnim prihvatiti i ugraditi u nacionalne preporuke, pa čak i u pravila struke, a što smatramo neprikladnim za naše uvjete.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja