Pušenje i pijenje alkohola kod srednjoškolaca Zagrebačke županije (Smoking and alcohol drinking habits in high school students of Zagreb County)

Andrea Kružić Lulić, Dunja Delfin, Davorin Gajnik

Sažetak


Svrha ovog rada je istražiti učestalost pušenja i pijenja alkohola s obzirom na spol i vrstu škole kod učenika završnih razreda svih trogodišnjih i četverogodišnjih škola u četiri grada Zagrebačke županije: Velikoj Gorici, Zaprešiću, Jastrebarskom i Ivanić Gradu. 
Istraživanje je provedeno u studenom 2007.godine i obuhvatilo je 885 ispitanika. 
Rezultati pokazuju da je barem jednom u životu pušilo 75,7% mladića i 79,7% djevojaka.Trenutno puši više djevojaka (47,3%) nego mladića (36,0%), ali mladići puše redovitije i veći broj cigareta dnevno.Više adolescenata puši u trogodišnjim školama. Djevojke (82,3%) su i u uzimanju alkohola prestigle svoje vršnjake (79,9%). Konzumiranje alkohola češće je u četverogodišnjim školama. Najviše maturanata alkohol uzima tijekom izlazaka vikendom, najčešće u društvu, kada se veliki broj mladića (85,8%) i djevojaka (77,3%) napije. Češće se opijaju učenici trogodišnjih škola.

Ključne riječi


adolescencija, pušenje, alkohol, srednjoškolci, zdravstveni odgoj

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja