Djelokrug rada i zaduženja zdravstvenih djelatnika pri Äuvanju i skladiÅ¡tenju cjepiva (Responsibilities and assignments of health care professionals in vaccine storing and warehousing)

Igor Stojaković

Sažetak


Hladni lanac, princip uz pomoć kojeg se cjepiva Äuvaju i distribuiraju na odgovarajućoj temperaturi temelj je oÄuvanja uÄinkovitosti cjepiva. Cijeli sustav od proizvodnje, pohrane, Äuvanja, distribucije do  ordinacije koja će se cjepivo primijeniti mora održati temperaturne granice propisane za svako cjepivo. NajÄešće temperature za pohranu cjepiva kreću se od +2°Cdo +8°C. U većini sluÄajeva princip hladnog lanca svodi se na temperaturne raspone, iako je princip hladnog lanca puno viÅ¡e od toga.

Ključne riječi


hladni lanac, cjepivo, čuvanje cjepiva, skladištenje cjepiva

Cijeli tekst:

PDF


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja