PSA - prostata specifični antigen (PSA - prostate specific antigen )

Marija Dedić, Mira Posavec, Davorin Gajnik

Sažetak


Karcinom prostate je među najčešćim malignomima u muškaraca. Bolest započinje u perifernim dijelovima prostate. Bolesnici se javljaju zbog opstrukcije vrata mokraćnog mjehura. Kod metastatske bolesti mogu se javiti zbog boli u kostima ili se pak bolest otkriva slučajno, prilikom drugih dijagnostičkih postupaka, ili  se pak nalazi povišen organospecifični biljeg, prostata specifični antigen (PSA).

        PSA ili prostata specifični antigen je bjelančevina koju zdrava prostata izlučuje  u tekućini koja se luči prilikom ejakulacije. To je jednolančani glikoprotein. PSA u serumu postoji u tri glavna oblika: slobodni PSA, PSA vezan sa alfa 1-antikimotripsin (PSA-ACT) i PSA u kompleksu s alfa 2-makroglobulinom (PSA-MG).

      PSA je otkriven u različitim tkivima u muškom urogenitalnom sustavu, ali izlučuju ga samo žljezdane i endotelne stanice prostate. Jedna od funkcija te bjelančevine je da pomogne pokretljivosti sperme. U normalnim okolnostima samo mala količina enzima ulazi u krvotok. No, kako je  u slučaju raka normalna struktura tkiva poremećena, znatno više PSA ulazi u krvotok i zbog toga viša razina PSA u krv i(serumu )navodi na prisutnost raka prostate.


Ključne riječi


karcinom prostate, prostata specifični antigen, OnkoGnost PSA Semi PK test

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja