Do posljednje olupine… (To the last wreck...)

Romeo Ibrišević

Sažetak


  Pod pojmom otpad podrazumijeva se sve ono što se u određenoj aktivnosti pojavljuje kao bezvrijedni nusproizvod. Otpad je klasificiran u posebnom Katalogu otpada koji se temelji na Zakonu o otpadu. Prema tom istom Zakonu, otpadom se smatraju predmeti i stvari koje je fizička ili pravna osoba odbacila, namjerava ih ili mora odbaciti. Moderno zakonodavstvo pitanja zbrinjavanja i gospodarenja otpadom regulira na istim zakonitostima koje vrijede i za slobodan protok robe i usluga. To istodobno znači da se s otpadom mora postupati uz obaveznu brigu o okolišu.
          Organizirano skupljanje i zbrinjavanje otpada prvi je i važan korak u toj brizi za okoliš. Mnoge već upotrijebljene sirovine nakon prikupljanja i obrade ponovno se koriste, odnosno recikliraju (oporabljuju), te ulaze u novi ciklus proizvodnje, pa taj posao može biti i visoko-profitabilan.

Ključne riječi


otpad, auto-olupine, akcija, čišćenje

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja