Program zaštite reproduktivnog zdravlja za učenike VIII. razreda osnovnih škola Zagrebačke županije (Reproductive health care program for pupils of VIII. class of primary school)

Zvonimira Papeš Ibrišević

Sažetak


 Program zaštite reproduktivnog zdravlja  prvi je puta ponuđen ispred Službe za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba na natječaju Upravnog odbora za zdravstvo rad i socijalnu skrb Zagrebačke županije kao dodatni preventivni program za učenike VIII. razreda krajem 2005.g., predviđen za provedbu u školskoj godini 2005./06., uz mogućnost da se ponavlja za svaku novu generaciju učenika kroz više godina. Izrađen je po uzoru na sličan program koji se već nekoliko godina  provodio među učenicima iste dobi u osnovnim školama Grada Zagreba, a koji je sufinancirao Gradski ured za rad i socijalnu skrb. U šk. god. 2005./06. provelo ga je 6 od ukupno 8 timova školske medicine u Zagrebačkoj županiji. Interes učenika je bio velik, a zaključak i učenika kojima je bio namijenjen, ali i profesora, a i nas izvršitelja da je tema o očuvanju reproduktivnog zdravlja premalo zastupljena kako u okviru redovitog školovanja, tako i izvan njega. Naime, iz predmeta priroda i društvo u petom razredu OŠ obrađuje se tema ljudsko tijelo, a u okviru toga učenici dobiju i osnovne informacije o građi i funkcioniranju ženskih i muških reproduktivnih organa. Potom, tek u osmom razredu OŠ u programu biologije, ponovno se, u okviru izučavanja građe ljudskog tijela, dotiču kroz jednu ili dvije lekcije iste teme uz dodatak i šture informacije o najčešćim spolno prenosivim bolestima, planiranju obitelji i odgovornom spolnom ponašanju.

Ključne riječi


reproduktivno zdravlje, spolno prenosive bolesti, prevencija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja