Pretilost kao javnozdravstveni problem (Obesity as a public health problem)

Bernarda Krnić

Sažetak


Debljina, pretilost, prema Hrvatskom nacionalnom konsenzusu o dijagnostici i liječenju debljine donesenom na Drugom hrvatskom kongresu o debljini 2006. godine, kronična je bolest karakterizirana metaboličkim i endokrinološkim poremećajem. Dakle, o debljini se više ne razmišlja samo kao o poremećaju koji predstavlja rizik za razvoj bolesti kao što su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti nego kao o bolesti koja ima pandemijski karakter, praćena je brojnim komplikacijama te rezultira povećanom smrtnošću.
Moderan, užurban način života donio je promjene u načinu prehrane tako da se na primjer u zadnjih 50-tak godina konzumacije slatkiša i gaziranih sokova povećala čak 25 puta.
Radom s djecom u školama na području Otoka Ivanića i Dubrave (pored Vrbovca), uzorak od sedam matičnih i tri područne osnovne škole, te jedna srednja škola, zapažen je velik broj djece sa problemom pretilosti.

Ključne riječi


obesity, school children, public health problem

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja