Riječ urednika teme

Tvrtko Pervan

Sažetak


 Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja pod tim nazivom (Comitatus Zagrabiensis) postoji od 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije. Teritorij Županije tijekom povijesti se mijenjao, a u današnjim granicama Zagrebačka županija postoji od 1. siječnja 1997.

      Ovu, najperspektivniju hrvatsku županiju s najbržim rastom nacionalnog dohotka odlikuje s jedne strane depopulacija rubnih dijelova te dvostruko više poljoprivrednih domaćinstava od državnog prosjeka a s druge snažna urbanizacija njezinih 9 gradova i ubrzan tempo života koji zahtijevaju visok nivo zdravstvene i socijalne zaštite njenog stanovništva.

      U svjetlu ovih potreba 1. travnja 2007. godine osnovan je i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji sa svojim službama pokriva cijeli teritorij „Zagrebačkog prstena“ uz svesrdnu financijsku i drugu pomoć lokalne zajednice, kako Županije i njezinog Poglavarstva tako i većine gradova i općina na čijem se teritoriju odvija rad Zavoda.

      Bez ikakve lažne skromnosti moram napomenuti da najmlađi hrvatski zavod za javno zdravstvo, zahvaljujući prvenstveno mlađem kadru i modernoj poslovnoj politici, odlikuju radni entuzijazam i visok nivo stručnosti njegovih djelatnika, izvrsni međuljudski odnosi u kolektivu, ugodna radna atmosfera te brza i djelotvorna komunikacija uprave s uposlenicima.

      U ovom broju Hrvatskog časopisa za javno zdravstvo pokušali smo prikazati rad Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije te neke posebnosti same Zagrebačke županije i njenih stanovnika, a koliko smo u tome uspjeli sudit će naši čitatelji.

      Zahvaljujemo se svima koji su nam u tome pomogli a prije svega kolegama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Uredništva našeg i vašeg časopisa.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja