Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice

Krešimir Škof

Sažetak


 Podno sjevernih obronaka Medvednice u pitomoj dolini Hrvatskog zagorja, na izvorima termalne vode, u kraju blage klime i bogate šumske vegetacije razvile su se Stubičke Toplice. Specijalna bolnica Stubičke Toplice smjestila se u prostranom parku sa stoljetnim jelama između brjegova Kapelščak i Kamenjak, na mjestu utoka potoka Vidak i Topličina. 
      Termalno vrelo u upotrebi je od antičko – rimskog doba, a 1209. godine u doba Andrije Arpadovića spominje se kao «Teplitz bey Stubisza»,  spominju se i u istrazi protiv Franje Tahya 1567. godine, a završna bitka seljačke bune 1573. godine odvijala se na obližnjem brdu Kapelščaka,  svoj procvat doživljavaju krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Iz Lalangueovog djela o ljekovitim vodama izdanog 1777. godine točno se može odrediti vrijeme nastanka «Vojkffijevog kropa prostranog», bazena s termalnom vodom i zato je 1776. godina istaknuta na amblemu bolnice kao početak kontinuirane balneološke tradicije u Stubičkim toplicama. 

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja