Patronažna djelatnost u Krapinsko-zagorskoj županiji

Marija Mirt

Sažetak


Patronažna sestrinska skrb je djelatnost medicinskih sestara  koja se odvija u obitelji  i zajednici uz maksimalno  sudjelovanje i  učešće korisnika, a u svrhu  prevencije i ranog otkrivanja bolesti, pravilnog liječenja i provođenja higijensko - dijetetskih mjera.
 Cilj patronažne zaštite je proširenje zdravstvene zaštite izvan zdravstvene ustanove  i aktivno pronalaženje onih kojima je potrebna zdravstvena  i socijalna zaštita, te osposobljavanje i pomoć pojedincima, obiteljima i drugim grupama da provedu potrebne mjere zaštite. Prepoznavanje i tretiranje  najraznovrsnijih problema pojedinaca  i obitelji čine ju  zdravstveno - socijalnom i edukativnom djelatnošću.
 Pri Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije  organizirana je patronažna djelatnost koja zapošljava 27 viših medicinskih sestara koje zbrinjavaju kompletno područje Krapinsko-zagorske županije.
 Osim Zakonom propisanih obveza i mjera ugovorenih sa HZZO-om patronažne sestre  izrađuju, nude i provode posebne programe u lokalnim zajednicama kroz godinu.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja