Rezistencija bakterija na antibiotike – vodeći problem medicine na početku 21. stoljeća (Antibiotic resistance – the leading medical problem at the beginning of the 21st century )

Arjana Tambić Andrašević

Sažetak


Rezistencija bakterija na antibiotike ugrožava ne samo liječenje klasičnih zaraznih bolesti, već i napredak u mnogim granama medicine. Mnogi invazivni dijagnostički i terapijski postupci su se razvili zahvaljujući mogućnosti profilakse i liječenja infektivnih komplikacija. Borba protiv rezistencije na antibiotike se, stoga, ubraja u prioritete Svjetske zdravstvene organizacije, a predstavlja i jedan od zahtjeva Vijeća Europske Unije postavljen svim članicama Unije. Sposobnost bakterija prilagođavanju okolini je velik, te se među njima razvio velik broj različitih mehanizama rezistencije i ne postoji niti jedan antibiotik na koji se rezistencija nije razvila. Među najveće kliničke probleme se uključuju: rezistencija pneumokoka na penicilin i makrolide, meticilinska i multipla rezistencija u Staphylococcus aureus (MRSA), enterobakterije rezistentne na III. i IV. generaciju cefalosporina, karbapenem rezistentni Pseudomonas aeruginosa i Acinetobacter baumanii. Osnovu kontrole razvoja i širenja rezistencije čini praćenje stopa rezistencije i potrošnje antibiotika u vlastitoj sredini, edukacija o racionalnoj primjeni antibiotika kako liječnika tako i pacijenata te kontrola širenja infekcija u izvanbolničkoj (cijepljenje) i bolničkoj (kontrola bolničkih infekcija) sredini. Brza mikrobiološka dijagnostika, koja omogućuje ispravno i pravovremeno donošenje dijagnoze je bitna u racionalizaciji antimikrobne terapije. U Hrvatskoj se rezistencija bakterija na antibiotike sustavno prati od 1996.g., potrošnja antibiotika izražena u definiranim dnevnim dozama na tisuću stanovnika dnevno (DDD/TID) od 2001.g., a 2006.g. je pokrenuta inicijativa o pisanju nacionalnih smjernica. 

Ključne riječi


Rezistencija na antibiotike, praćenje rezistencije, kontrola širenja rezistencije

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja