Povećan unos kuhinjske soli utječe na pojavu karcinoma probavnog sustava

Vedran Premužić, Željko Reiner, Bojan Jelaković

Sažetak


Danas u modernoj medicini i znanosti govorimo o mnogim epidemijama, no nekako što zbog neprepoznavanja medija, a što zbog nas samih, zdravstvenih djelatnika, epidemija kardiovaskularne bolesti (KVB), koja je svakom idućom godinom sve opširnija i posljedično tome teže  ju je spriječiti, ostaje slabo prevenirana. Jedan od čimbenika koji djeluju na povećanje epidemije KVB je nepravilna, nezdrava i preobilna prehrana. Poznata je činjenica kako je prehrana vrlo bitan faktor zdravlja, te uz štetnost povećanog unosa masti, šećera i kalorija općenito, vrlo je bitna i štetnost povećanog unosa kuhinjske soli u organizam. Odavno prepoznati javno-zdravstveni problem u svijetu je prekomjeran unos kuhinjske soli te je to navelo znanstvenike na pojačano istraživanje nepoželjnih učinaka soli na ljudski organizam. Shvatilo se koliko je važno smanjiti unos soli u organizam te koliko je važno djelovati preventivno, a ne liječiti posljedice dugogodišnjeg prekomjernog unosa.

Ključne riječi


kuhinjska sol, karcinom želuca, probavni sustav, prehrambene navike, karcinom jednjaka, epidemiologija, arterijska hipertenzija, Helicobacter pylori

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja