Osvrt na otvaranje prvog centra za debljinu u Hrvatskoj (Owerwiev on the opening of the First center for fatness in Croatia)

Sonja Njunjić, Mirela Vidović

Sažetak


Trenutačno, svi podaci koji se pojavljuju posljednju godinu dana, a  koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pokazuju da  63% muškaraca i 54% žena ima prekomjernu težinu, a pretilo je podjednako 20% muškaraca i žena.

Još više zabrinjava podatak o stalnom porastu prekomjerne težine kod djece. Danas je u Hrvatskoj već 12% djece (osnovnoškolci) s prekomjernom težinom, a procjenjuje se da je od toga 5% pretilo, što i ne iznenađuje s obzirom na to da se tjelesnom aktivnošću bavi samo 31% djece u dobi od 11 do 15 godina. 
Globalno, Hrvatska se ubraja u „debele nacije“, te smo se time „izjednačili s Europom". U Europi smo ukupno na 5. mjestu. Ispred nas su Malta, Grčka, Turska i Engleska. Po prekomjernoj težini prema spolu Hrvatice su na 3., a Hrvati na 4. mjestu. U cijelom svijetu, između obrađenih 194 zemalja svijeta mi smo na 71. mjestu.

Iz podataka koji govore o stalnom povećanju tjelesne težine građana Hrvatske (osobito od 1. kongresa o debljini u Rapcu 2002. godine) da se naslutiti kako sve dosadašnje aktivnosti u pogledu povećanja kvalitete života i smanjenju trenda povećanja broja prekomjerno teških osoba ne daju pozitivne učinke, ili daju skromne učinke koji se u općim postocima ne vide.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja