Prihvat i primjena preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u svezi klimatskih promjena (Acceptance and implementation of WHO recommendations concerning climate changes)

Berislav Skupnjak, Branimir Čvorišćec

Sažetak


Očita intenzifikacija svih oblika vremenskih nepogoda „vremenskih ekstrema“, (oluja, obilnih kiša, poplava, suša, toplinskih valova i sl.) ponukala je autore da potsjete kako su još prije nekoliko desetljećja velike međudržavne organizacije iz obitelji Ujedinjenih naroda koje se bave problematikom zaštite okoliša, a s time u svezi i klimatskim fenomenima, predskazivale situaciju koja se obistinjuje.

Prognozirano je da će takorekuć ljudi u vlastitoj zemlji ili u bilo kojoj zemlji našeg globusa sve češće primati obavijesti o velikim vremenskim nepogodama. To je očiti dokaz nastalih vrlo ozbiljnih klimatskih promjena.

U takvom ozračju očekuje se da svi sektori društva s punom odgovornošću i učinkovitosti što brže izlaze iz situacija za koju mnogi tvrde da su po čovječanstvo vrlo pogibeljne i da će se iz dana u dan pogoršavati.

To, dakako, vrijedi i za velike međudržavne organizacije. Tako je i Svjetska zdravstvena organizacija uputila (putem svog Europskog ureda) preporuku da svaka zemlja donese svoj akcijski plan za spriječavanje i suzbijanje tzv. toplinskih valova, odnosno termalnih stresova. Uz to podsjećamo da je Hrvatsko društvo za zdravstvenu ekologijuHrvatskog liječničkog zbora već 2001. godine objavilo zaključke i preporuke od kojih su mnoge istovjetne mjerama i akcijama koje sada preporuča i naglašava Svjetska zdravstvena organizacija. Zahvaljujući ovim aktivnostima, u Hrvatskoj su se već prije sedam godina počele realizirati ove preporuke (kao što je to, primjerice, uvođenje biometeoroloških prognoza, sve više stručnih članaka o posljedicama toplotnih udara, usmjerenje pojedinih zdravstvenih profesionalaca na bavljenje u potanjem smislu tom problematikom i sl.).

U svakom slučaju to izražava i očekivanje da će doći do “službenog” donošenja akcijskog plana za borbu protiv toplinskih valova što će donekle ublažiti ovu inače vrlo neugodnu, a u brojnim slučajevima u svijetu, i smrtonosnu pojavnost klimatskih promjena.

Ključne riječi


klimatske promjene, toplinski stresovi, Hrvatsko društvo za zdravstvenu ekologiju

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja