Osvrt na demografske pokazatelje i ograničenje dobne granice za profesionalni rad (Review of demographic indicators and age limitation for professional activity)

Berislav Skupnjak, Branimir Čvorišćec

Sažetak


Poticaj za ovaj rad je zdravstveno-političke, koncepcijske, znanstveno - stručne i profesionalne naravi, a odnosi  na ograničavanje pofesionalnog rada liječnika, pa i nekih drugih struka, sa gornjom dobnom granicom.
Ta pragma  iznenađuje, jer je u dubokoj suprotnosti sa visoko autoritativnim stajalištima ne samo Svjetske zdravstvene organizacije kao vrhunske stručne organizacije iz obitelji Ujedinjenih Naroda, već i praktički sviju članica obitelji Ujedinjenih Naroda. Ujedinjeni Narodi, poradi već uvriježenog naziva "demografske revolucije" koja je nastupila, zagovaraju princip "aktivnog starenja" (active ageing), tražeći i nalazeći izlaz iz ne samo demografske eksplozije koja se dešava na našoj planeti, već jednako tako poradi vrlo značajnog starenja Zemljana, koje se dešava u pogibeljnim relacijama, nepose u razvijenim dijelovima naše planete, a posebice u Europi.
To starenje populacije - makar se u gerontološko-etičkom pogledu može tretirati kao "triumf čovječanstva" - ima i neke neizbježne nuspojave, od kojih se mora spomenuti i vrlo poremećeni odnos između glavnih dobnih skupina, posebice između radnoaktivnog stanovništva i onog iz postradnog perioda, sa čitavim nizom neugodnih gospodarskih i socijalnih posljedica, kao što su teško održivi i stalno povečavajući broj ekonomski ovisnih ljudi, uz istovremeno smanjenje radnoaktivnog kontingenta pojedinih populacija.
Ponovno se naglašava da je ta pojavnost posebno istaknuta na našem kontinentu i da se u sve većoj mjeri odražava i u našoj zemlji Hrvatskoj.
To je jedan od razloga da se uz moralno - etičke dileme treba skrenuti pozornost i na upitno inzistiranje na utvrđivanju gornje dobne granice za rad stručnjaka - obnašatelja zdravstvene zaštite, tj. liječnika, želeći im taj rad učiniti nelegitimnim, a to je - da se ponovi - suprotnost sa obiljem razložnosti, među inim i najautoritativnijim stajalištima, službeno proklamiranim po Ujedinjenim Narodima, a poglavito po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja