Kakva nam reforma zdravstva zapravo treba

Slaven Letica

Sažetak


Europski pokret Hrvatska i neprofitna ustanova Otok znanja organizirali su od 7. do 10. listopada 2008. godine na malom elafitskom otoku Koločep (kod Dubrovnika) trodnevni stručni i znanstveni kolokvij posvećen temi zdravlja i zdravstva. U kolokviju je sudjelovalo 50-tak liječnika, sestara i drugih stručnjaka koji rade u zdravstvu ili se njime bave.

Organizatori su me zamolili da izaberem predavače i da stručno vodim kolegij. Želeći izbjeći stranačku pristranost, tako čestu u raspravama o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, za predavače sam izabrao dvojicu liječnika, znanstvenika i nastavnika koji u javnosti imaju jasno izraženi i prividno radikalno suprotne političke stavove o zdravtvu: prof. dr. Andrija Hebrang (HDZ) i prof. dr. Rajko Ostojić. 
Bio sam uvjeren kako je u snošljivoj i ozbiljnoj raspravi o suštinskim pitanjima zdravlja naroda i zdravstva moguće prevladati i pomiriti prividno nepomirljive suprotnosti.

Trodnevni kolegij okončan je usvajanjem „Zdravstvenog memoranduma“ koji sadrži jasne stavove o temeljnim problemima zdravlja i zdravstva, ali i vrlo konkretne stavove o poželjnim javno-zdravstvenim politikama usmjerenim prevladavanju zdravstvene krize.

Čitateljima Hrvatskog časopisa za javno zdravstvo na ogled i raspravu nudimo sadržaj završnog dokumenta s Koločepa i rezultate istraživanja (ankete) koje je provedeno među sudionicima 7. listopada 2008. godine. 


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja