Rezultati i poteškoće Programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Virovitičko-podravskoj županiji (Results and Difficulties with National Colorectal Cancer Screening Programme in Virovitica-Podravina County)

Darija Petrovčić, Miroslav Venus

Sažetak


Rak debelog crijeva drugo je najčešće sijelo raka u muškaraca i žena. U muškaraca po učestalosti je iza raka pluća, u žena iza raka dojke.
Prema podacima Registra za rak republike Hrvatske u 2005.g. u našoj županiji oboljelo je od raka debelog crijeva 44 ljudi, iskazano kao incidencija to je 47/100.000 stanovnika, dok je incidencija u Hrvatskoj 64/100.000. Time se na ljestvici učestalosti svrstavamo među županije s nižom incidencijom, što je možda neočekivano jer u ovom „slavonsko-podravskom“ dijelu Hrvatske prehrana je bogata masnim, jako začinjenim namirnicama uz pretežito korištenje crvenog mesa.
Kako se stope incidencije kreću u Virovitičko-podravskoj županiji kroz godine, te u usporedbi s Hrvatskom prikazuje graf 1.

Ključne riječi


rak debelog crijeva, nacionalni program, Virovitičko - podravska županija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja