Rad antirabične stanice od 2003. do 2007. godine u Virovitičko – podravskoj županiji (Overview of Work of Antirabies Cell 2003 – 2007 in Virovitica – Podravina County)

Darija Petrovčić, Miroslav Venus

Sažetak


Antirabična stanica u sastavu je Zavoda za javno zdravstvo od njegovog osnutka 1995.g. i jedina je zdravstvena ustanova u kojoj se provodi antirabična zaštita. Cilj rada ove stanice je spriječiti razvoj bjesnoće u ljudi ozlijeđenih od životinje koja je potencijalno bijesna davanjem cjepiva po svima nama poznatoj shemi, ili ponekad davanjem imunoglobulina.
No, iako postoje propisi i kriteriji za provođenje preekspozicijske ili postekspozicijske zaštite često se u praksi susrećemo sa nejasnim situacijama kad je teško procijeniti da li je potrebno primjeniti cjepivo ili imunoglobulin. Svaka antirabična stanica i svaki Zavod pri tome imaju neke vlastite kriterije i stavove. No, kako od 1964.g. nema humanog rabiesa u Hrvatskoj za zaključiti je da antirabična zaštita dobro funkcionira.
Kako se mi nosimo s tom problematikom, koliko pacijenata pregledamo, koliko cijepimo, koliko imunoglobulina primjenimo prikazano je u slijedećem tekstu. I sama volim usporediti naš rad sa ostalim antirabičnim stanicama, pa se nadam da će i drugima ovaj kratki pregled biti od koristi.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja