Analiza stupnja uhranjenosti srednjoškolskih djevojaka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (Nourishment analysis amongst high school girls in Bjelovarsko-bilogorska county)

Z. Puharić, Lj. Đermanović

Sažetak


Pretilost ubrajamo u najozbiljnije zdravstvene probleme, s kojima se suočava suvremeni svijet i koji poprima fenomen globalne epidemije, te se trenutno  procjenjuje da je u svijetu milijarda i 700 milijuna debelih osoba, a od toga je već preko 300 milijuna pretilih. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će se do 2015. godine broj pretilih porasti na 1 milijardu!!!(1). 
Velika Američka studija vođena od 2003-2006, pokazuje da je 16,3% djece i adolescenata u dobi od 2-19 godine pretilo odnosno iznad 95 centile težine s obzirom na dob i spol.(2)Porast prekomjerne težine i pretilosti kod djece zabilježena je  u Kanadi, Velikoj Britaniji, Kini, Njemačkoj, Francuskoj i Finskoj.(3)
Slične podatke pokazuju i podaci skupljeni na sistematskim pregledima Službi za školsku medicinu koji se rade prije upisa u prvi razred, zatim u petom i osmom razredu osnovne škole, prvom razredu srednje škole i na prvoj godini fakulteta.U osnovnoj školi pretilo je 12,38% dječaka  i 11,68% djevojčica,u srednjoj 10,42% dječaka i 9,17% djevojčica a na fakultetu 14,21% mladića i 9,22% djevojaka.(4)
Pretilost nije samo estetski problem pojedinca, već i društveno.zdravstveni problem. Pretila osoba u povećanoj je opasnosti od nastanka slijedećih bolesti:diabetesa tip 2, kardiovaskularnih bolesti, bolesti jetre i bubrega, gastroenteroloških bolesti, artroza, tromboembolijskih bolesti,te nekih vrsta karcinoma.(5)
Osobito brine porast tjelesne težine dječje dobi. (6) Istraživanja pokazuju da većina pretile djece, ostaje pretilo čitav život, sa svim zdravstvenim i socijalnim posljedicama koje debljina donosi, kao što su zadirkivanje vršnjaka,(7) pa čak i razvoj depresije u adolescentnoj i odrasloj dobi(8).
Debljina je rezultat razlike između hranom unešene i potrošene energije te bioloških odrednica organizma.(9) Prekomjerna tjelesna težina uzrok je i kasnijim nezdravim pokušajima njena reguliranja poput izgladnjivanja ili brzih dijeta, kojima osoba pokušava biranjem namirnica i brojanjem kalorija regulirati i postići željenu tjelesnu težinu. (10,11,12). Prethodna istraživanja u mojoj županiji na učenicima osmih razreda oba spola kod sistematskog pregleda pokazala su da imamo 21% preuhranjenih odnosno pretilih ispitanika, 59,7% normalno uhranjenih i 19,3% pothranjenih učenika.Za kriterije pothranjenosti uzete su vrijednosti tjelesne težine ispod 10 centile za dob i spol, a za prekomjernu uhranjenost i pretilost, vrijednosti iznad 85, odnosno 95 centile za dob i spol.(13)

Ključne riječi


uhranjenost, tjelesna težina, učenice, pretilost, preventivni programi

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja