Prehrana osoba sa sindromom Down u Njemačkoj 2004.-2006. (Syndroma Down and nutrition - survey in Germany 2004-2006)

Matthias J. Gelb

Sažetak


Ukupno je obrađeno 240 osoba (114muških /126 ženskih) sa sindromom Down, u dobi od 0-54 godine. Prikupljeni su podaci o visini, težini, prehrambenom ponašanju, te fakultativno laboratorijski nalazi. Analizirano je 240 potpuno ispunjenih izvještaja. Rezultati jasno pokazuju da se sa životnom dobi povećava BMI, i da se većina osoba sa sindromom Down prije ili poslije u životu suočava s pretilošću. Ispitanici s BMI >75.centile i većom imaju veći unos energije (+12%), posebno veći unos masti, osobito životinjskih. 
U analizi mikro elemenata u prehrani svih ispitanika bez obzira na težinu unos i vrijednosti, vitamini i elementi u tragovima nisu dovoljne, a u skupini >75.centile unos i vrijednosti opadaju još više. Kod dijela sudionika imali smo laboratorijske nalaze (n=73). Vrijednosti za jod, selen, HDL, vitamin A, vitamin E i biotin su snižene, dio sudionika ima više razine LDL. U skupini sudionika s +>BMI zabilježene su još nepovoljnije vrijednosti. 

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja