Projekt dobrovoljnog nasumičnog testiranja učenika na droge u srednjoj školi Pakrac (Overview of the high school voluntary random drug testing project in Pakrac city)

Dejvid Zombori

Sažetak


Uspoređujući se s iskustvima drugih možemo biti izuzetno zadovoljni odazivom roditelja koji su prepoznali značaj i mogućnosti jednog ovakvog projekta vjerujemo zahvaljujući kvalitetno odrađenom informiranju. Do kraja školske godine testirali smo 92 učenika što je neznatno manje od planiranih 100. Što nas posebno veseli niti jedan učenik/ica nije testiran pozitivno, samu situaciju testiranja većina ipak nije doživjela negativno. Neki su učenici čak testiranje doživjeli kao mogućnost da pokažu roditeljima kako s drogom nemaju ništa i kao mogućnost da afirmiraju svoje samopoštovanje. Još je rano za donošenje dalekosežnijih zaključaka, ostaje da se vidi kakav će impact u odnosu na postavljene ciljeve škole bez droge u našem okružju imati ovakav tip preventivnih aktivnosti.

Ključne riječi


ovisnosti, prevencija, testiranje, rano otkrivanje

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja