Znanost i domoljublje

Matko Marišić

Sažetak


Znanost je svojina cijeloga čovječanstva i na prvi pogled ona nema izravne veze s domoljubljem. Štoviše, u suzbijanju nacionalnih osjećaja, liberali najčešće rabe znanost kao jedan od najjasnijih primjera ljudske aktivnosti koja pokazuje da među ljudima ne trebaju i ne smiju postojati granice i ograničenja koja bi se odnosila na išta nego na vrsnoću rada i primjerenost ponašanja.

No, tako stvar vide i tako misle samo oni koji ne shvaćaju ili, najčešće zbog privatnih ili kojih drugih nedovoljno utemeljenih razloga, ne žele vidjeti da je nacionalni okvir još uvijek nužda koja pojedincu omogućuje i zaštitu i napredak. Ovdje ne ću ulaziti u pitanja važnosti države i nacije, nego ću prihvatiti da one postoje i pokušat ću pokazati važnost znanosti za državu i naciju, bez obzira na to što, kako je već rečeno, svaka mrvica ljudskoga znanja pripada svim ljudima, bez obzira na to tko ju je pribavio i tko će se njome koristiti.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja