Prospektivna studija o učestalosti kroničnih bolesti u populaciji Hrvatske i zdravom starenju

Mladen Pavlović, Diana Šimić, Naima Čorović

Sažetak


Prikazujemo skup podataka o longitudinalnoj kliničko-epidemiološkoj studiji koja se dugotrajno provodi u Republici Hrvatskoj. 
U studiji surađuju djelatnici  Instituta za medicinska istraživanja  i medicinu rada, Zagreb. Od 1972g.  sačuvana je „banka“ pribranih podataka. Obrada podataka započeta je na SRCE-u na uređaju UNIVAC 1100. Potom su podaci prilagođeni za upis u suvremene statističke programske pakete. 
Ovaj prikaz može biti zanimljiv kako zbog  autorskog designa sa radnim materijalom iz segmenta studije  provedenog na otoku Visu ( Arheološki Muzej) tako i zbog zamjetnog broja publikacija i polu-publikacija proisteklog iz ovih  istraživanja. 
Zadnji „epidemiološki val“ studije usredotočen je na neke od odlika zdravog starenja, što nam dopušta design pregledanog uzorka rezidentnog stanovništva praćenog od srednje do starije (III  i IV ) dobi. Usprkos selekcijskog bijasa pregledani uzorak sudionika ove studije ostao je reprezentativan s obzirom na iznos mirovinskih primanja.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja