Javnozdravstveni sadržaji u kurikulumu medicinskoga fakulteta u Zagrebu

Klara Crnjac, Kristina Fišter

Sažetak


Medicinski fakulteti u Republici Hrvatskoj započeli su 2004. godine stvarati jedinstveni i cjeloviti Katalog znanja i vještina u kojemu bi definirali nastavno gradivo koje student medicine treba usvojiti tijekom studija. Zamišljeno je da Katalog istovremeno posluži u svrhu poboljšanja organizacije i evaluacije nastavnih sadržaja. Nastavni sadržaji kurikuluma pomno su odabrani od strane stručnjaka pojedinih područja kako bi služili obrazovanju što kompetentnijih liječnika.
 Odakle uopće potreba za selekcijom određenih sadržaja, a odbacivanjem drugih? Danas kada se znanost razvija brže no što se dodiplomski studiji na medicinskim fakultetima tome prolagođavaju, teško je odrediti koja znanja i vještine student mora u svom dodiplomskom obrazovanju usvojiti, a koja “ostaviti” za specijalizaciju i ostala postdiplomska usavršavanja. To je zadaća kurikuluma – sistematizacija znanja. Kurikulumi za medicinske fakultete idealno bi trebali u svakoj zemlji biti jednaki, no to je cilj kojem se još uvijek tek teži.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja