Zarazne bolesti u Bjelovaru prije 95 godina- sušica

Vladimir Halauk

Sažetak


Na početku opaska autora: Ova bolest je bila poznata pod navedenim nazivom sušica, a tek onda pod nazivom tuberkuloza ili ikričavost pluća.

Za razliku od opisane gripe i drugih zaraznih bolesti, koje su u svom javljanju i trajanju ograničene na stanovito vrijeme i kraj, jedino kod sušice je to  posve drugačije. Ona je razgranjena po cijelom svijetu, napada staro i mlado, ne štedi siromaka ni bogata, šulja se pomalo, a napada tiho sve žrtve iz zasjede – sve dok se u svojoj žrtvi ne ugnjezdi.
U prijašnje vrijeme (19. stoljeće) smatrala se sušica nasljednom bolesti, koju dijete prima u baštinu od svojih sušićavih roditelja. Smatralo se da može oboljeti samo onaj kome je mati i otac sušićav. Sada se zna da tomu nije tako, već da se svaki i najzdraviji čovjek, a potječe od zdravih roditelja, može zaraziti sušicom – samo ako se za to dade zgodna prilika.


Ključne riječi


sušica, putovi okruženja

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja