Moralno i duhovno zdravlje – kako do njega

Ilija Jurković

Sažetak


Nitko se nije rodio s formiranim životnim stavovima. Dakle, rođenje ne donosi sa sobom savjest, dostojanstvo i moral, humanost, solidarnost i etičko ponašanje, odgovornost i disciplinu, ljubav i domoljubje. 
Isto tako, majka nije rodila malo čedo koje je predodređeno za aroganciju, grubost, sebičnost, nemoralnost i neodgovornost, nehumanost, nekulturno ponašanje i zle pobude.
Nadalje, ni visko obrazovani, naučni i svestrani ljudi, ne garantiraju nam da imamo pred sobom čestitog i časnog pojedinca, kojega krasi dostojanstvo, moralnost i etika, humanost i plemenitost, kultura ponašanja i domoljublje -  kao ni civilizacijsku komunikaciju sa drugim ljudima.

Najveća moralno-etička kriza pojedinca i društva. Mito, korupcija, kriminal i nasilje, krađa i nepravda, prevare i laži, sebičnost i zlonamjernost su riječi i stvarnost koje dominiraju u svakodnevnom kolokvijalnom razgovoru, dnevnom tisku i televiziji.
Osobe sa gornjim karakteristikama su ipak u manjini. Mogima od nas nanose nezadovoljstvo, psihološku bol, patnju, tugu i razočaranost. Zar ne? Zašto je društvo dozvolilo formiranje i bitisanje takovih ljudi?


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja