Oralno zdravlje i prevencija karijesa

Ankica Turčić

Sažetak


Pojam dentooralnog zdravlja dosta je teško definirati, a da bismo mogli sveobuhvatnno i cjelovito objasniti takvo stanje organa usne šupljine.
Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, to je stanje potpune normalnosti i funkcijskih sposobnosti zuba i njegovih potpornih tkiva. To je stanje savršenog zdravlja usne šupljine  i svih dijelova mastikatornog organa koji trebaju dati optimalan učinak pri fiziološkim funkcijama, osobito žvakanju, govoru i estetici.
Oralno zdravlje treba shvatiti kao kontinuirani proces prilagodbe svih tkiva maksilofacijalnog područja na određene uvjete ekološkog sustava u kojima se nalazi organizam.
Istodobno treba postojati i subjektivno doživljavanje zdravlja.
Zdravlje usne šupljine, uz opće zdravstveno stanje predstavlja i temeljnu socijalnu vrijednost ljudskog organizma.
Na žalost, kod nas još uvijek ne postoji dovoljno razvijena svijest o važnosti oralnog zdravlja za opće zdravlje pojedinca, a još manje o važnosti provođenja oralne higijene.
Karijes je danas, bez obzira na količinu znanja, sredstava i želje za njegovu učinkovitu prevenciju još jedna od najraširenijih bolesti, od koje boluje i do 90% pučanstva u dobi od 35 godina.

Ključne riječi


oralno zdravlje, karijes, oralna higijena

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja