Uloga i važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u u prevenciji osteoporoze

Slavko Kirin

Sažetak


Osteoporoza je postala jedan od vrlo ozbiljnih javnozdravstvenih problema visoko razvijenih zemalja suvremenog svijeta. Prema aktualnim podatcima danas u svijetu 8-10% populacije boluje od osteoporoze. Od nje boluju i muškarci i žene, no  žene su u postmenopauzi izložene većem riziku.  Poslije menopauze oko 30 % žena oboli od ove opake bolesti. Računa se da rizik prijeloma kostiju postoji čak kod 40 % žena starije od 50 godina. Najčešći su prijelomi bedrene kosti(19 %), palčane kosti(16 %) i kralježnice(15 %). Raširenost i ugroženost ovom bolešću uvjetovana je i demografskom strukturom razvijenih zemalja, koju karakterizira sve viši  udjel starijeg stanovništva. Takav trend i rizici ne mimoilaze ni našu zemlju, tim više što žene starije od 50 godina kod nas čine oko 15 % stanovništva. Ova bolest dovodi do smanjenja koštane mase, odnosno do promjene ravnoteže razgradnje i stvaranja nove kosti. Rezultat je poremećaj  mikroarhitekture kostiju, što uzrokuje povećani  rizik njihovog  prijeloma,  posebice kod starije ženske  populacije u menopauzi. Epidemiološki,  patofiziološki i klinički  razlikuju se dva tipa osteoporoze: tip I i tip II. Tip osteoporoze I manifestira se kod žena u menopauzi  između 60. i 75. godine života, a glavni je njezin uzrok smanjenje lučenja estrogena, što dovodi do nepovratnog  gubitka koštane mase i  čvrstoće kostiju. Osteoporoza tipa II, tzv.  senilna osteoporoza,   javlja se kod  muškaraca  i žena  starijih  od 75 godina i karakterizira je prijelom vrata bedrene kosti, što dolazi kao posljedica  sekundarnog paratireodizma, odnosno nedostatnog unosa kalcija i razine D vitamina u krvi. Posljedica ovog tipa osteoporoze je visoki mortalitet, jer u  25% slučajeva završava smrću unutar godine dana. Sigurni uzroci osteoporoze nisu poznati. Utvrđeno je da je osteoporoze vezana uz prirodni proces starenja, praćen  smanjenom razinom  estrogena u žena i testosterona  u muškaraca, odnosno uz nedovoljan unos kalcija, fosfora i vitamina D. Isto tako je  utvrđeno  da   koštana masa stvorena u doba adolescencije određuje razinu rizika pojave osteoporoze u starosti. Najviša gustoća koštane mase postiže se oko tridesete godine života, što iziskuje prehranu bogatu bioraspoloživim  izvorima kalcija.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja