Dojenje: važnost u rastu, razvoju i zdravlju djece

Marija Čatipović

Sažetak


Majčino mlijeko je najprirodniji način prehrane djeteta. Idealno zadovoljava djetetove potrebe rasta i razvoja. Sadrži antitijela koja  štite imunološki nedovoljno razvijen organizam djeteta od virusa i bakterija. Zato prvo mlijeko ili kolostrum nazivamo i prvim cjepivom. 
 
Dojena djeca koja su prvih šest mjeseci  hranjena isključivo majčinim mlijekom manje obolijevaju od upalnih bolesti probavnog, mokraćnog i dišnog sustava, te upale srednjeg uha. Djeca koja su dojena imaju bolji odgovor organizma na cjepiva protiv tetanusa, hripavca, dječje paralize i na cjepivo koje šiti od meningitisa izazvanog bakterijom Haemophilus influenze.

Dojenje smanjuje rizik obolijevanja od alergijskih bolesti, posebno astme i ekcema.  Dojena djeca rastu baš onako kako treba i manje su sklona prekomjernoj tjelesnoj težini  u odrasloj dobi. Dojenje programira tjelesne sustave koji pomažu regulaciju krvnog tlaka  i smanjuje broj srčanih oboljenja u kasnijoj životnoj dobi. Manji je rizik od šećerne bolesti ovisne o inzulinu i od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Kod dojene djece razvoj čeljusti i zuba je pravilniji.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja