Jesu li sretni zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo Bjelovar?

Zrinka Puharić, Ines Mihajlović, Tomislav Miklić

Sažetak


“Kako ste”? - iako ovaj pozdrav ne traži odgovor u strogo medicinskim terminima, njegova učestalost dokazuje da je  zdravlje jedan od najvažnijih predmeta razgovora u svakidašnjem životu .Koliko god se svakom čovjeku čini da zna što znači biti zdrav, zdravlje nije lako definirati. Suvremeni način života zahtijeva i prilagodbe nekih općih definicija zdravlja. Definicija koju Svjetska zdravstvena organizacija preporuča: "Zdravlje predstavlja tjelesno, duševno, socijalno i ekonomsko blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti."U svakidašnjem životu pojam zdravlja ipak se vrlo često veže samo uz odsustvo bolesti te stjecanje dobara i trenutno zadovoljenje osobnih potreba. Kako ćemo onda prepoznati „zdravlje“? Dobar apetit, uredne fiziološke funkcije, dobivanje na težini dok traje rast i razvoj, ustaljena težina u odrasloj dobi. Uredna probava, miran i spokojan san,  uredan menstrualni ciklus kod žena.Tu također spada i uredan sluh i dobar vid, osjećaj spolne zrelosti s normalnim potrebama spolnog života koji predstavlja istinski preduvjet dobrog psihičkog zdravlja.Cijeli niz etioloških čimbenika utječe na zdravlje. Na neke od njih možemo kontinuirano utjecati, poboljšavati ih, dok na neke ne možemo uvijek utjecati kao što su urođene osobine pojedinca.Osjećaj sigurnosti, bezbrižnost u stanovanju, školovanju, radu kao i mogućnost uživanja u općim životnim dobrima znatno i nedvojbeno produljuju životni vijek. Zdrav okoliš, kvalitetno zadovoljena potreba za pitkom vodom, odgovarajuća prehrana, uvjeti stanovanja, upotreba sigurnih tehničkih pomagala osiguravaju zdravu okolinu tj. omogućavaju razvoj pojedinca i društva u cjelini.
U znakove zdravlja svakako upisujemo pozitivno raspoloženje, optimizam u suočavanju s problemima kao i toplina i zadovoljstvo u odnosu s drugim ljudima.

Ključne riječi


zdravlje, sreća, zaposlenici

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja