(Ne)dovoljna skrb o starima i nemoćnima na području Bjelovarsko bilogorske županije

Jasmina Radojčić, Gordana Ded

Sažetak


„Kako je teško biti slab, kako je teško biti sam, i biti star, a biti mlad " (Tin Ujević).
Prosječna starost stanovnika naše  Županije je 40 godina, što je karakteristika i prosječne  životne dobi stanovnika na razini Hrvatske. Evidentno je da je naše stanovništvo relativno  visoke životne dobi, a starenje i izumiranje predstavlja veliki problem. 
Starost je proces tijekom kojega se događaju promjene  vezane uz čovjekovu dob, ali  kronološka dob ne mora biti isključivi kriterij starenja. Može se reći da je to individualni proces  koji uključuje povezanost biološkog, psihološkog i socijalnog aspekta. U trećoj životnoj dobi osoba  može doživljavati različite poteškoće i to ne toliko zbog osobnog smanjenja funkcionalnih sposobnosti, već često okolina postaje nepovoljnija: zbog odrastanja i odlaska  djece, zbog smrti supružnika, odlazak u mirovinu znači i povlačenje iz aktivnog rada, društveni  status postaje relativno nizak, slabiji  materijalni  status, motivacija, aspiracija i interesi  mogu  postati  značajno  manji, teže se prate svakodnevne životne  promjene a moguće je i  smanjenje sposobnosti  učenja. Od psihičkih smetnji u starijoj životnoj dobi najčešće se navode: amnestički   delirantni, depresivni, paranoidni i parafreni sindrom, zloupotreba lijekova, nesanica i suicid. Socijalno okruženje značajno utječe na proces starenja i osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti  starijih osoba.

Ključne riječi


stari i nemoćni, prioritet Županije, Slika zdravlja, oblici skrbi

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja