Uzroci visokog kardiovaskularnog mortaliteta i morbiditeta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i kako ga smanjiti

Mislav Klobučić

Sažetak


Tijekom 2007. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji  od bolesti srca i krvnih žila umrlo je 1.014 od ukupno 1.866 umrlih, odnosno 54,3%  te se po udjelu kardiovaskularnog u ukupnom  mortalitetu naša županija i dalje unatoč znatnom napretku u proteklim godinama (u primjerice 2003. godini taj je udio iznosio čak 65,9%) nalazi na neslavnom prvom mjestu u RH. 
Dominantno je ovo i dalje posljedica niske zdravstvene prosvjećenosti populacije, a što se jasno vidi i iz čiljenice da je  regija sjeverozapadne Hrvatske u koju spada i Bjelovarsko-bilogorska županija regija sa najvećim postotkom osoba prekomjerne tjelesne mase i pretilih osoba među hipertoničarima, kao i regija sa najvećim postotkom fizički nedovoljno aktivnog stanovništva.  
Kako je upravo art. hipertenzija pokazatelj stanja zdravstvene prosvijećenosti  populacije i zastupljenosti zdravstveno rizičnog ponašanja ne čudi podatak da je ovo i  područje najveće incidencije arterijske hipertenzije (43.5%) u RH.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja