Zadarsko zdravstvo u razdoblju od završetka Drugog svjetskog rata do danas (1945. – 2008.)

Boris Dželalija

Sažetak


U ovom radu, a na temelju zapisa u stručnim časopisima, monografijama i knjigama, prikazujemo razvitak zadarskog zdravstva u razdoblju od završetka Drugog svjetskog rata do danas (1945. – 2008.). Reorganizacija zdravstvene službe iz ratnih na minimalne mirnodopske uvjete rada počela je stvaranjem stacionara u Bokanjcu 1944. i otvaranjem bolnice 1945. godine. Nova organizacija na pružanju zdravstvene zaštite sastojala se u uspostavljanju zdravstvenih stanica i ambulanti, organizaciji ljekarničke djelatnosti, održavanju zdravstvenih tečajeva. Otvaranjem Gradsko-kotarske poliklinike 1948. ujedinjena je izvanbolnička zdravstvena djelatnost, a otvaranjem Doma zdravlja 1952. godine ujedinjena je kurativna i preventivna izvanbolnička djelatnost. Medicinski centar u Zadru, kao institucionalizirani oblik integralne zdravstvene zaštite, formiran je 1962. godine. Duševna bolnica u Zemuniku, kao Psihijatrijski odjel Zadarske bolnice, otvorena je 1949., a Psihijatrijska bolnica Ugljan, kao azil za duševne bolesnike, 1955. godine. Djelatnost opskrbe lijekovima provodi Ljekarna Zadar od 1962. godine. 

Zavod za zaštitu zdravlja, kao ustanova za potpunu i cjelovitu preventivnu i socijalno-medicinsku zdravstvenu zaštitu, formiran je 1984. godine. Medicinski centar Zadar razdvojen je 1993. godine na Opću bolnicu i Dom zdravlja. Stručna knjižnica Opće bolnice Zadar, stručni časopis Medica Jadertina, Znanstvena jedinica i Hrvatski liječnički zbor – podružnica Zadar omogućili su uvjete za stručni i znanstveni rad zdravstvenih djelatnika. 

Tijekom Domovinskog rata (1991. – 1995.) zdravstvenu skrb ranjenicima i bolesnicima pružali su djelatnici u Općoj bolnici, gradskim i terenskim ambulantama i zdravstveni djelatnici angažirani u pokretnim medicinskim ekipama uključenim u borbene postrojbe Zbora narodne garde, Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova. 

U razdoblju od završetka Drugog svjetskog rata do danas zadarsko zdravstvo je u stalnom usponu u stvaranju stručnih i znanstvenih kadrova i tehničkoj opremljenosti.

Ključne riječi


zadarsko zdravstvo, zdravstveni djelatnici, razvitak

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja