SVE O DEBELIMA

Ivana Sabol

Sažetak


 Pročitala sam u Vodiču "Kamo danas" da je na repertoaru kazališta Mala scena predstava "Debela". Nisam vidjela predstavu i ne znam na koji način tretira debele, ali palo mi je na pamet da sama riječ debela ima u sebi nešto pogrdno, pejorativno. Medicinari to pretvore u dijagnozu, pa kažu, pretili ste. Pitam se, je li isto i kada vam kažu, premršavi ste, pothranjeni ste. Iz pozicije liječnika, vjerojatno je isto – treba nešto poduzeti: morate na redukcionu dijetu, u prvom slučaju, ili će vam prepisati režim prehrane s mnogo kalorija, koja obiluje finim delicijama. Pa, kako vam se čini, je li to isto?
          Drugo pitanje, koje se može postaviti, jeste li stvarno debeli ili imate više kilograma nego što za vašu dob, spol i visinu propisuje svjetska zdravstvena organizacija. Mogu vam reći, to nikako nije isto! 
          Postoji i treće pitanje: je li procjena o vašoj debljini rezultat vašeg kritičkog pogleda u zrcalo? Zadržimo se na ovom trećem pitanju. Naši "standardi" se temelje djelomično na osnovi objektivnih mjerila, a dobrim dijelom su pod utjecajem mode, medija, pa i nekih naših očekivanja. Ako smo nosili konfekcijski broj 38 ili 40, a sada ne stanemo ni u 44, ne treba nam nitko reći, "znamo" da smo debeli! Možda smo u vrijeme svog broja 38 bili mršavi ili čak anoreksični, ali slika u našoj glavi je bitno drugačija od sadašnje slike u zrcalu. Razlika koju vidimo "viče" da smo debeli.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja