Iskustva u provođenju Hrvatske zdravstvene ankete (HZA 08) u Domu zdravlja Zagreb – zapad - 2. dio

Božena Vrabec, Rade Novičić

Sažetak


ANALIZA POSTIGNUTIH REZULTATA U ZAVRŠNOJ FAZI PROJEKTA

 Uvidom u jednogodišnje praćenje dogovorenih intervencija evaluiraju se usvojene promjene koje se upisuje u zdravstvenu knjižicu. Za svakog ispitanika patronažna sestra upisuje individualne  rezultate dajući kratki osvrt planiranih intervencija i postavljenih ciljeva. Kada niti jednu planiranu intervenciju ispitanik nije prihvatio bez obzira na rizičnost ostaje pri istom životnom stilu govorimo o neuspjehu. Kod ispitanika  koji su prijavili konzumiranje alkohola  nije se moglo utjecati na promjene, a  također i  kod  pojedinaca koji su se u pri prvom kontaktu sa patronažnom sestrom protivili promjenama sa obrazloženjem da nemaju vremena , ne vjeruju u promjene, nemaju financijske mogućnosti i sl. 
Djelomičan uspjeh postiže se promjenom barem jednog postavljenog cilja. Najčešće su usvojene promjene prehrambenih navika i  prihvaćanja fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu. Minimalni napredak postiže se u smanjenju popušenih cigareta, no prihvaća se pušenje na otvorenom prostoru. Također se usvaja potreba za redovitim uzimanjem ordinirane terapije, kontroli ili  samokontroli krvnog tlaka i šečera u krvi.
Potpuni uspjeh ispitanici postižu prihvaćanjem ciljeva za promjenu i ustrajnošću u njihovoj provedbi.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja