Prikaz rada Službe školske medicine

Nadia Cavenago Morović, Julija Mišlov

Sažetak


Služba za školsku medicinu je u sustavu Zavoda za javno zdravstvo Zadar od 1998. godine. Služba putem 7 liječničkih timova provodi specifične i preventivne mjere zdravstvene zaštite djece i mladeži osnovnih i srednjih škola te studenata na području Zadarske županije. 
Naši timovi su stacionirani u 3 gradske ambulante, jedan tim je stacioniran u Biogradu i jedan u Benkovcu. Zbog rasprostranjenosti, razvedenosti i teže dostupnosti terena koriste se povremeno i ambulante u Pagu i prostori Doma zdravlja u Gračacu.
Dio preventivnih aktivnosti provodi se po školama.
Preventivnim aktivnostima obuhvaćeno je 22 702 učenika (15 035 osnovnih i 7 667srednjih 
škola) te 4 600 studenata.
Od 22 702 učenika više od 8 500 polazi udaljene škole na terenu, što je više od 1/3 učenika.
60 matičnih škola i područnih škola udaljeno je više od 20 km od lokacije pružanja zdravstvene zaštite.
Zadarska županija specifična je i zbog zadarskog akvatorija gdje mali broj djece polazi škole na teško dostupnim otocima (oko 110 učenika na 7 udaljenih otoka). Jedino su otoci Ugljan i Pašman trajektnim linijama povezaniji s kopnom.
Općenito je Zadarska županija izuzetno razvedena i obiluje teško dostupnim lokacijama kao što su: Gračac koji je od najbliže školske ambulante udaljen 75 km, područna škola Srb još dalje, Stankovci 60 km, a Pag 45 km.

Ključne riječi


školska medicina, organizacija, sistematski pregledi, preventiva

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja