Rezultati mjerenja koncentracije peludi ambrozije na području grada Zadra u razdoblju od 2006. do 2008. godine

Danijela Peroš-Pucar, Anita Ivandić, Benito Pucar

Sažetak


Tijekom trogodišnjeg provođenja Programa praćenja vrsta i koncentracije peludnih zrnaca u zraku na području grada Zadra i njegove okolice izmjerene koncentracije peludi ambrozije ukazuju na njezinu prisutnost u ovom dijelu Republike Hrvatske te ubrzano širenje prema zapadu. S obzirom na činjenicu da je pelud ambrozije izrazito jak alergen i da već manje koncentracije peludi u zraku mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, nesmetano širenje ove biljke predstavlja javno-zdravstveni problem.
Za razliku od većine korovnih biljaka, ambrozija cvate krajem ljeta, a njezina pelud prisutna je u zraku već početkom kolovoza pa sve do kraja listopada. Maksimalne koncentracije peludnih zrnaca ove svojte bilježe se krajem kolovoza i početkom rujna. Mjerenja koncentracije peludnih zrnaca provode se Burkardovim volumetrijskim uzorkivačem, a koncentracija peludi se izražava kao broj peludnih zrnaca u m³ zraka.
Na temelju rezultata ispitivanja zabilježen je porast broja peludnih zrnaca ambrozije na području grada Zadra.
Kontinuirano praćenje koncentracije peludi ambrozije u zraku omogućuje pravovremeno obavješćivanje javnosti o njezinim koncentracijama u zraku te omogućuje poduzimanje raznih akcija suzbijanja ambrozije na zadarskom području.

Ključne riječi


Ambrosia, pelud, aerobiologija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja