I L C O - Čakovec – Kako kvalitetnije živjeti s rakom debelog crijeva

Dragica Bistrović

Sažetak


Naše društvo sastoji se od 17 članova od kojih petoro ima stomu, a ostali su bez nje. Osnivačka skupština održana je u Scheirovom domu u Čakovcu, gdje je predloženo i prihvaćeno predsjedništvo novog ILCO društva. Za predsjednicu je izabrana Katarina Jagec koja ima stomu već deset godina, a za njezinog  zamjenika izabran je Ivan Horvat. Tajnica je Dragica Bistrović, a blagajnica Darinka Teodorić. Članove  predsjedništva čine : Štefanija Štok, Franjo Kutnjak i Božica Barušić. Glavni pokretači ovog društva su dr.Hussein Saghir i VMS Božena Kapitarić. Na glavnoj skupštini određeno je da se mjesečni sastanci održavaju svakog prvog petka u mjesecu u 17h na adresi A.Schulteissa 19. Čakovec ( kod stare vage) a linija povjerenja može se uspostaviti na tel. 040 395 307.Godišnja članarina iznosi 50.00kn.

Udruga djeluje kao neprofitna, humanitarna udruga koja okuplja oboljele od bolesti na debelom crijevu i članove njihovih obitelji kako bi svojim aktivnostima  smanjili smrtnost i pomogli  produženje preživljavanja oboljelih. Sastanci su  korisni i zbog prekida osamljenosti i izolacije, susreta s drugim osobama slične sudbine, izmjene informacija u cilju ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja u novonastaloj situaciji. Našim aktivnostima ujedno motiviramo stanovništvo da se odazove programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Na sastanku 05.09.2008. medicinska sestra Marija Vlašić održala je predavanje o stoma  pomagalima, načinu i njezi pri korištenju stoma  vrećica. 

Simpozij na temu „KOLEREKTALNI KARCINOM“ održao se u Varaždinu 02.10.2008 godine, a  naše predstavnice VMS Božena Kapustić, Katarina Jagec i Dragica Bistrović pratile su stručna predavanja koja su održavali onkolozi, kirurzi, pravnici i medicinska sestra iz Varaždinske bolnice. Ovaj simpozij imao je veliki značaj, a prisustvovali su i gosti iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja