Klub žena liječenih od bolesti dojke „NOVA NADA“ Čakovec

Jasenka Štefić

Sažetak


Krajem studenog  2000.god. četiri hrabre žene imale su potrebu i želju da izađu u javnost s ciljem  poboljšanja kvalitete  življenja žena oboljelih od karcinoma dojke. Tako je u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec osnovan klub, a prva je predsjednica bila gospođa Jagoda  Hirš.
            
Kako se svake godine broj oboljelih povećavao, tako je i naš klub brojio svake godine sve više članica pa ih je danas u klubu oko sedamdesetak. Od 2009. god. klub dobiva svoje ime „NOVA NADA“, a to nas ime veže uz sjećanje na našu dragu, preminulu predsjednicu Nadu Marčec, koja je klub uspješno vodila od 2001.god. pa sve do početka 2009. god. kada vodstvo kluba preuzima Jasenka Štefić.
            
Klub žena „NOVA NADA“ član je Hrvatskog foruma protiv raka  „Europa Donna Zagreb“ koji surađuje s ostalim klubovima u RH i skupinom žena za samopomoć Slovenije. Od 2001. god. Županijska liga protiv raka i klub „NOVA NADA“ obilježavaju i sudjeluju u humanitarnoj međunarodnoj akciji „Dan narcisa“ koja se provodi svake godine u sva tri grada Međimurja, u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću i nekolicini većih naselja kao što su Nedelišće, Kotoriba, Mala Subotica, Palovec, Pribislavec. Tijekom akcije se prodaju narcise i prigodni proizvodi sa ciljem prikupljanja sredstava namijenjenih za kupnju dijagnostičke opreme te rehabilitaciju i resocijalizaciju oboljelih žena. Ujedno se distribuira mnoštvo edukativnog materijala, a i kroz medije se motivira žene da se odazovu na screening mamografiju.  Moramo naglasiti da se od prikupljenih novčanih sredstava u dosadašnjim akcijama kupio aparat za limfnu drenažu, koji je važan u rehabilitaciji žena operiranih od raka dojke, ultrazvučni aparat, važan za rano otkrivanje (dio sredstava), infuzijska pumpa za aplikaciju kemoterapije i digitalne fosforne kasete za mamografiju.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja