Djelovanje Kluba laringektomiranih u Međimurskoj županiji

Renata Kutnjak Kiš, Antun Zadravec

Sažetak


Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec uskoro će proslaviti 12-godišnjicu svog djelovanja. Osnovan je 09.srpnja 1998. godine na inicijativu gospodina Antuna Zadravca, koji je predsjednik kluba od samog osnutka. Gospodin Zadravec je od raka grla obolio 1993. godine, u dobi od 64 godine. U toku 7 mjeseci savladao je nadomjesni, ezofagealni govor, za što je potrebno izuzetno strpljenje, upornost i angažman prvenstveno oboljele osobe i logopeda. Svi koji poznaju gosp. Zadravca dobro znaju da on ima sve te kvalitete, a logopedinja prof. Marija Sučić   pružila mu je toliko potrebnu profesionalnu podršku. No, uz govornu rehabilitaciju jednako je važna i resocijalizacija u kojoj glavnu ulogu ima iskustvo osoba koje su se našle u istoj ili sličnoj situaciji. Izuzetnu pomoć u tom procesu pružili su mu članovi Kluba laringektomiranih Zagrebačke lige protiv raka,  kamo je odlazio na redovite mjesečne sastanke, odmah nakon operacije.  Bio je zadivljen zajedništvom stručnjaka (liječnika, logopeda, medicinskih sestara)  i oboljelih osoba koje je doživio u tom klubu. U klubu je bio vrlo aktivan, te je ostao njegovim članom i nakon što je osnovan Klub laringektomiranih u Međimurskoj županiji.  O njegovom izuzetnom doprinosu u radu Kluba Zagrebačke lige svjedoči činjenica da je u periodu od  2001. do 2009. godine bio član Glavnog odbora tog kluba. 
Iskustvo stečeno u zagrebačkom klubu želio je podijeliti sa oboljelim osobama iz Međimurja, jer je znao koliko je bila značajna podrška koju su mu u trenucima krize koju zasigurno prolazi svaka laringektomirana osoba, pružili prijatelji i stručnjaci tog kluba. Stoga se još 1995. godine u tadašnjem Medicinskom centru Čakovec raspitivao o djelovanju Lige protiv raka, kako bi mogao osnovati Klub laringektomiranih. No, nažalost, u to vrijeme u Međimurskoj županiji Liga protiv raka nije bila aktivna. Stoga je i dalje odlazio u Zagrebački klub gdje je uz mnogo prijatelja stekao i potrebno znanje te iskustvo za osnivanje i djelovanje lokalnog kluba. 
Tako je ubrzo nakon osnivanja Županijske lige protiv raka Čakovec (13.01.1998.) posjetio predsjedništvo Lige, te izložio svoj plan za osnivanje Kluba laringektomiranih. Neumorno je obilazio ORL odjel u Županijskoj bolnici Čakovec kako bi tadašnjeg voditelja odjela mr.sc. dr. Nikolu Maksimovića zamolio da mu pomogne u pronalaženju oboljelih osoba zainteresiranih za osnivanje i rad kluba. Ubrzo je pronašao desetak osoba, te je već 09.srpnja iste godine (1998.) u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec osnovan Klub laringektomiranih. Uz predsjednika, Antuna Zadravca, u rukovodstvo kluba izabrani su još Eleonora Balija, dr.med., kao tajnica, te kao dopredsjednik Josip Tuksar. Redoviti sastanci Kluba od samog su se početka održavali  jednom mjesečno u prostorima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije  koji mu i danas pruža organizacijsku i tehničku podršku. Klub laringektomiranih iz Čakovca je tada bio jedini županijski klub u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi


Županijska liga protiv raka Čakovec; Klub laringektomiranih; djelovanje

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja