Snaga timskog rada na provođenju školskih preventivnih programa u Međimurskoj županiji

Andreja Zadravec Baranašić

Sažetak


Školski preventivni programi provode se u Republici Hrvatskoj od 1997. godine. Obaveza svake škole je na početku školske godine u skladu sa svojim specifičnostima donijeti preventivni program koji je sastavni dio Godišnjeg plana i programa škole. 
Svaka škola provodi svoj program, a  neke aktivnosti objedinjuju se na županijskoj razini u obilježavanju važnijih datuma i događaja kao što su Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (15.11.-15.12.) te Svjetski dan nepušenja (31.05.).

Školski preventivni programi se u međimurskim školama provode vrlo aktivno od samog početka, ali se u tijeku provođenja shvatilo da i mnoge druge institucije provode slične programe te da se najpraktičnije udružiti i mnoge akcije provoditi timski.

Unatrag nekoliko godina većina aktivnosti objedinjenih na županijskom nivou provodi se timskim radom: školskih koordinatora  Školskih preventivnih programa, liječnika Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije - osobito liječnica školske medicine, Službe za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje, klubova liječenih alkoholičara, policije, predstavnika Centra za socijalnu skrb i udruga koje
se bave mladima te naravno, uz potporu županijske vlasti.


Ključne riječi


prevencija; timski rad; preventivni programi

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja