Vodeći uzroci smrti stanovnika Zadarske županije za dob 0-64 godine u razdoblju od 2000. do 2008. godine

Ana Petrić

Sažetak


Demografska (vitalna) statistika je osnovni izvor podataka o vitalnim događajima (rođenje, smrt, vjenčanje), koji su važni za analizu stanja i promjena koje nastaju u prirodnom kretanju stanovništva jedne zemlje ili užih područja. Mortalitet (smrtnost), podrazumijeva općenito učestalost umiranja u jednom stanovništvu. Razina mortaliteta u jednoj zemlji izraz je kompleksnog djelovanja bioloških, gospodarskih i zdravstvenih čimbenika. Podaci o mortalitetu i morbiditetu stanovništva, izuzetno su važni za objektivno ocjenjivanje proizvođačkih sposobnosti, zdravstvenog stanja stanovništva, efikasnosti zdravstvene zaštite, za politiku zdravstva i uopće za socijalnu politiku jedne zemlje. (1)
Praćenje smrtnosti osoba u dobi 0-64 godine značajno je iz više razloga. Jedan od razloga je gubitak mladih osoba koje se tek trebaju razviti u odrasle odgovorne pojedince i koji čine temelj budućeg društvenog razvoja. Zatim praćenje odraslih osoba koje čine radnu snagu jednog društva, hranitelje obitelji i nosioce reproduktivnog razvoja, što će se odraziti na demografske karakteristike jedne zemlje (1).
U 2008. godini u Zadarskoj županiji broj potencijalno izgubljenih godina života zbog zloćudnih novotvorina bio je 3.074 godine, 2.917 godina zbog kardiovaskularnih bolesti, 1.950 godina zbog ozljeda, otrovanja i ostalih posljedica vanjskih uzroka smrti te 1.820 godina zbog ostalih uzroka smrti.

Ključne riječi


smrtnost, dob 0-64 godine, Zadarska županija

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja