Od Župana Međimurske županije

Ivan Perhoč

Sažetak


Poštovani čitatelji Hrvatskog časopisa za javno zdravstvo,

mnogi nam govore da je Međimurska županija "mala Švicarska", ponajviše zbog naših radnih navika, uređenog okoliša te racionalnog upravljanja resursima koje imamo. Mi u Međimurju najbolje znamo da smo do današnjeg standarda došli u najvećoj mjeri zahvaljujući našim vlastitim odricanjima i radom. Stoga smo veoma ponosni na sve što smo pokrenuli, stvorili i izgradili u mnogim aspektima, sve s ciljem kako bismo podigli životni standard  na našem području te kako bi "hrvatski cvjetnjak" bio ugodno mjesto za život. Svih 118.426 stanovnika koliko ih danas živi na području najsjevernije hrvatske županije, godinama je ulagalo u zdravstvenu infrastrukturu, tako da i na tome području imamo visok standard. O tome svjedoči činjenica da preko 80 posto stanovnika svoje zdravstvene potrebe zadovoljava na području županije. 
 
No još uvijek imamo podosta otvorenih pitanja koje zajedničkim snagama svih zainteresiranih pokušavamo riješiti. To su prije svega  povećani izdaci za skrb o Romima zbog znatnog broja pripadnika romske nacionalne manjine koji žive od socijalne pomoći i njihovo otežano zapošljavanje s obzirom na izrazito niske radne kvalifikacije, nedovoljni kadrovi za socijalnu skrb, “uzurpiranje” nekretnina na kojima su uglavnom provizorno izgrađena romska naselja, što je zapreka rješavanju njihovih infrastrukturnih i komunalnih potreba, nedovoljan nadzor korištenja socijalne pomoći, nedovoljna sredstva za odgovarajuću skrb za stanovništvo starije životne dobi, premalo domova za psihički oboljele odrasle osobe, nedovoljna edukacija udomitelja, te nepostojanje Obiteljskog centra. 


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja