Ličko-senjska županija

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjska županija

Sažetak


Ličko-senjska županija najveća je hrvatska županija s ukupnom površinom od 5.350,50 km2 ( što iznosi 9,5% cjelokupnog teritorija republike Hrvatske ). Područje županije po karakteru je uglavnom brdsko-planinsko, s obzirom da kopneni dio županije iznosi oko 80%, dok je preostali dio županije primorskog karaktera i obuhvaća priobalna područja senja i Karlobaga, te sjeverozapadni dio otoka Paga ( Grad Novalja ). Na istoku Ličko-senjska županija graniči s Bosnom i Hercegovinom.

Županiju karakteriziraju tri klimatološka područja – mediteransko, kontinentalno i alpsko. Županija obiluje šumama, pašnjacima i poljoprivrednim zemljištima koja su zasada nedovoljno obrađena. Posebno se ističe bogatstvo vodnih resursa, posebice kvalitetne pitke vode. Na području županije zbog očuvanosti prirode i njenih vrijednosti zaštićeno je oko 28% teritorija u tri nacionalna parka ( Plitvička jezera, Sjeverni Velebit i dio Paklenice ) i Parku prirode Velebit.Time je ona po udjelu, brojnosti i raznolikosti zaštićenih dijelova prirode na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja