Javnozdravstveno nazivlje

Uredništvo Uredništvo Hrvatskog časopisa za javno zdravstvo

Sažetak


Mnogi stručni nazivi, pojmovi i termini iz područja javnog zdravstva i srodnih područja nastali su u zemljama engleskog govornog područja. Njih preuzimaju stručnjaci drugih jezika, prevode ih ili prilagođavaju svom jeziku. Mi u Hrvatskoj također često koristimo nazive iz engleskog jezika, nekad ih kroatiziramo, a ponekad ih prevodimo.

Slijedeći problem u korištenju stranih termina je da ih se koristi u više značenja, a to ponekad unosi zabunu u stručnom komuniciranju. Uredništvo Hrvatskog časopisa za javno zdravstvo odlučilo je uvesti temu u kojoj bi opisali pojedine nazive, pojmove i termine i ukratko naveli njihovo značenje. Ova rubrika nema pretenziju stvaranja rječnika javnozdravstvenog nazivlja, iako će možda pridonijeti tom cilju. U ovom broju prikazujemo dva pojma: učinkovitost i djelotvornost. Pozivamo čitatelje da uredništvu pošalju svoje upite, priloge i prijedloge.


Ključne riječi


nazivlje; učinkovitost; djelotvornost

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja